Gratis Proefles

Noten oefenen

Noten leren lezen kost tijd. Het duurt echt wel een poosje voor je vlot noten kunt lezen. Dus hou vol als het even wat langer duurt!

Tips

Er zijn verschillende manieren om noten te oefenen, hier volgen een paar tips:

 • Je kunt beginnen met  eerst een paar noten heel goed te leren, zodat je de rest kunt uitrekenen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met de C en de G in de vioolsleutel. En in de bassleutel met de C en de F. Daarna kun je geleidelijk je notenkennis uitbouwen met steeds een of twee nieuwe noten. Om ze goed te oefenen zoek je telkens op waar ze in muziekstukken staan. Het helpt ook als je ze regelmatig zelf opschrijft op notenpapier. 

 

 • Het is handig als je snel de verschillende afstanden tussen de noten kunt herkennen.
  Tertsen.jpg
  Bij noten die precies tegen elkaar aan zitten, zoals hierboven, zit er steeds 1 witte toets tussen. Dus als de onderste een E is, is de bovenste een G.

  Kwarten.jpg
  Als er in het notenschrift een halve tussenruimte tussen de noten zit, zoals hierboven, zitten er op de piano twee witte toetsen tussen. Als de ene noot een C is, is de andere een F.

  Kwinten.jpg
  Als er in het notenschrift een hele tussenruimte tussen de noten zit, zoals hierboven, zitten er op de piano drie toetsen tussen. Als de ene noot een D is, is de andere een A.

 

 • Er zijn ezelsbruggetjes die je helpen.
  Voor de noten in de vioolsleutel:
  Elke_Bob.jpg
  Voor de noten in de bassleutel:
  Geen_Belg.jpg
  Als je die noten paraat hebt, kun je de tussenliggende noten snel uitrekenen.

 

 • Pak een willekeurige muziekstuk in noten en zet elke notennaam eronder.

 

 • Oefen met kaartjes: teken elke noot op een notenbalk op een apart kaartje. De notennaam zet je op de andere kant. Schud de kaartjes door elkaar en kijk of je de noten goed benoemt. Begin eerst met een klein aantal noten en breid dat geleidelijk uit.

 

 • Wat heel goed helpt, is om zelf noten op te schrijven. Pak een vel leeg notenpapier. Pak dezelfde kaartjes erbij, nu met de notennaam naar boven. Schud ze door elkaar. Noteer een voor een elke notennaam op de goede plek op de notenbalk. Aan de achterkant van elk kaartje kun je zien of je het goed hebt gedaan.

 

 • Je kunt ook proberen om zelf eenvoudige, bekende liedjes in noten op te schrijven. Zie ginds komt de stoomboot, het Wilhelmus, het maakt niet uit wat. Zoek de noten uit op de piano en kijk of het lukt om ze vervolgens in notenschrift op te schrijven.

 

 • Er zijn tientallen apps te vinden in de Appstore en bij Google Play waarmee je noten kunt oefenen. Zoek op 'practice notes'. Ook online op het internet zijn er verschillende mogelijkheden, zoals bij KSH Notentrainer. Bij veel apps kun je zelf instellen of je alleen de vioolsleutel, alleen de bassleutel of allebei door elkaar gebruikt. Je kunt ook instellen of je de hele notenbalk oefent of maar een gedeelte van de balk. Het programmaatje houdt je score bij!