Gratis Proefles

Tips voor effectief oefenen

Goed piano leren spelen kost tijd. Je hebt vast het liefst dat de tijd die je aan het oefenen besteedt, ook effectief en nuttig is. Daarom volgen hier een aantal tips die je helpen om zoveel mogelijk resultaat te halen uit zo weinig mogelijk inspanning!

 • Zet je piano neer op een plek waar het behaaglijk is en waar je ongestoord kunt oefenen

 

 • Je krijgt veel meer resultaat van 6x 10 minuten oefenen, dan van 1x een uur achter elkaar.

 

 • Het kost veel tijd en inspanning om iets af te leren wat je eenmaal fout hebt aangeleerd. Je kunt het dus beter in één keer goed aanleren. Speel daarom vanaf het begin alles wat er staat: noten, ritme en vingerzettingen. Voeg zo snel mogelijk dynamiek, boogjes en puntjes toe.
  In het begin is dat veel werk en schiet het niet snel op. Maar het grote voordeel is, dat je fout aangeleerde zaken niet meer hoeft af te leren. Ook al duurt het in het begin lang, in totaal ben je toch veel sneller klaar.
  Het is wel beter om in het pedaal weg te laten tot je het stuk al vrij goed kent.

 

 • Oefen eerst de handen apart. Er is zoveel om op te letten wanneer je begint met het instuderen van een muziekstuk. Je kunt daarom beter eerst de handen apart oefenen. Een bijkomend voordeel is dat je zo ook patronen in de linkerhand herkent, die je anders niet opvallen.

 

 • Oefen rustig en zorgvuldig in een tempo waarin je alles meteen goed kunt doen. Hoe vaker je dezelfde fout speelt, hoe meer die fout inslijpt, tot het op een gegeven moment bijna niet meer lukt om die fout af te leren. Als je een langzaam oefentempo kiest, heb je de tijd om op alles te letten wat er staat.

 

 • Als je ergens een foutje maakt, oefen dan alleen het kleine plekje waar je dat foutje maakt. Speel dat plekje extra langzaam en met de handen apart. Als dat goed gaat met beide handen samen en daarna in hetzelfde tempo als de rest van het stuk. Probeer het kleine stukje daarna in te passen in het grotere geheel.

 

 • Als je een stuk in een rustig tempo goed kent, kun je het tempo geleidelijk wat opvoeren. Als je wat sneller gaat spelen, ga je weer kleine foutjes maken. Oefen die kleine foutjes eruit, totdat je het stukje ook goed kunt spelen in het nieuwe tempo. Als je zin hebt, kun je dan opnieuw het tempo opvoeren. Natuurlijk is het leuk om een stuk heel snel te kunnen spelen. Maar het is veel belangrijker dat je een stuk mooi en zorgvuldig speelt, dan dat je het heel snel en slordig speelt terwijl er niets van uitgaat.

 

 • Begin ook eens in het midden of het einde van een stukje te spelen en niet steeds aan het begin van het stuk. Anders leer je alleen het begin goed spelen en de rest maar een beetje.

 

 • Gebruik potlood en gum. Leg ze bij de piano en gebruik ze om plekjes te omcirkelen die extra aandacht nodig hebben, voor vingerzettingen en allerlei aantekeningen die je helpen om een stukje eerder en beter in te studeren.

 

 • Probeer vanaf het begin de frases, de patronen en de structuur te ontdekken in de stukjes die je speelt. Net zoals een boek meer is dan een verzameling letters, is een muziekstuk meer dan een verzameling nootjes. Probeer het verhaal te ontdekken dat in het muziekstukje verborgen zit.

 

 • Neem de tijd voor de moeilijkste passages. Passages die je gemakkelijk vindt, komen ook wel goed zonder dat je er veel tijd en energie aan besteedt. Oefen moeilijke passages zeker vijf keer zo lang als gemakkelijke passages.

 

 • Muziek is per definitie bedoeld om te laten horen. Je kent een stukje pas helemaal goed, als je het ook tijdens de les en voor publiek goed kunt spelen. Als je voor publiek gaat spelen, is het slim om een paar try-outs te organiseren, voor bijvoorbeeld vrienden of familie. Zo kun je verbeterpunten ontdekken die je anders niet opvallen.